Plani i BE për mbështetje/ Më shumë fonde për Ballkanin, përpara anëtarësimit

Bota Lajme

Kjo ishte ajo se çfarë deklaroi kryeministri Edi Rama të hënën pas takimit me katër kryeministrat e Ballkanit Perëndimor dhe komisionerin për zgjerim Oliver Varheily.

Planin e ri të mbështetjes ekonomike për Ballkanin Perëndimor, bashkë me procesin e Berlinit përmes të cilit Rama thekson se duhet maksimalizuar marrja e mbështetjes ekonomike, e bëri publik Ursula von Der Leyen presidente e Komisionit Europian gjatë forumit GLOBSEC në Bratisllavë dy muaj më parë.

“Ne dëshirojmë afrimin e Ballkanit Perëndimor më afër tregjeve të Bashkimit Europian si për shembull duke iu bashkuar një tregu të vetëm digjital, në fusha të tilla si e-commerce, siguria kibernetike, apo mundësia e tregtisë së mallrave dhe pagesave. Thellimin e bashkëpunimit ekonomik rajonal gjë e cila është me shumë rëndësim në ç’bllokimin e potencialit ekonomik dhe thithjen e investimeve. Përshpejtimin e reformave fondamentale siç janë ndërtimi i institucioneve të pavarura të drejtësisë, prokurime publike të sigurta dhe shtimin e luftës ndaj korrupsionit. Përfshi edhe rritjen e fondeve përpara aderimit në BE”, tha Von Der Leyen.

Planin e ri të mbështetjes ekonomike për Ballkanin Perëndimor, bashkë me procesin e Berlinit përmes të cilit Rama thekson se duhet maksimalizuar marrja e mbështetjes ekonomike, e bëri publik Ursula von Der Leyen presidente e Komisionit Europian gjatë forumit GLOBSEC në Bratisllavë dy muaj më parë.

  1. “Ne dëshirojmë afrimin e Ballkanit Perëndimor më afër tregjeve të Bashkimit Europian si për shembull duke iu bashkuar një tregu të vetëm digjital, në fusha të tilla si e-commerce, siguria kibernetike, apo mundësia e tregtisë së mallrave dhe pagesave. Thellimin e bashkëpunimit ekonomik rajonal gjë e cila është me shumë rëndësim në ç’bllokimin e potencialit ekonomik dhe thithjen e investimeve. Përshpejtimin e reformave fondamentale siç janë ndërtimi i institucioneve të pavarura të drejtësisë, prokurime publike të sigurta dhe shtimin e luftës ndaj korrupsionit. Përfshi edhe rritjen e fondeve përpara aderimit në BE”, tha Von Der Leyen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *