NASA bën zbulimin mahnitës! Teleskopi Webb kap pamjet e një vrime të zezë supermasive, 9 mln herë më të madhe se Dielli ynë

Bota Lajme

Teleskopi Hapësinor James Webb ka bërë një tjetër zbulim befasues, teksa ishte duke spiunuar një vrimë të zezë aktive supermasive thellë në univers, shumë më larg sesa është regjistruar ndonjëherë.

Vrima e zezë ndodhet brenda CEERS 1019 – një galaktikë jashtëzakonisht e vjetër, e cila ka të ngjarë të jetë formuar 570 milionë vjet pas shpërthimit të madh – duke e bërë atë më shumë se 13 miliardë vjet të vjetër. Shkencëtarët ishin të hutuar kur zbuluan se sa e vogël është vrima e zezë qendrore e objektit qiellor.

“Kjo vrimë e zezë arrin në rreth 9 milionë masa diellore”- thuhet në një njoftim të NASA-s. Një masë diellore është një njësi ekuivalente me masën e diellit në sistemin tonë diellor – e cila është rreth 333,000 herë më e madhe se Toka.

Sipas NASA-s, kjo galaktikë është “shumë më pak se vrimat e tjera të zeza që ekzistonin gjithashtu në universin e hershëm dhe u zbuluan nga teleskopë të tjerë”. “Këto gjigantë zakonisht përmbajnë një vrimë të zezë më shumë se 1 miliard herë më tepër nga masa e Diellit – dhe ato janë më të lehta për t’u zbuluar sepse janë shumë më të shndritshëm.”

Aftësia për të sjellë në fokus një vrimë të zezë kaq të zbehtë dhe të largët është një tipar kryesor i teleskopit Webb, i cili përdor instrumente shumë të ndjeshme për të zbuluar dritën e padukshme.

“Të shikosh këtë objekt të largët me teleskop është shumë si shikimi i të dhënave nga vrimat e zeza që ekzistojnë në galaktikat afër galaktikave tona,” tha në një deklaratë Rebecca Larson, e cila mori doktoraturën e saj nga Universiteti i Teksasit në Austin këtë vit. Larson, i cili udhëhoqi këtë zbulim, tani është një bashkëpunëtor kërkimor postdoktoral në Shkollën e Fizikës dhe Astronomisë në Institutin e Teknologjisë Rochester.

Studiuesit jo vetëm që vunë re këtë vrimë të zezë magjepsëse – ata gjithashtu zbuluan dy të tjera aty pranë që duket se janë formuar rreth 1 miliard vjet pas Big Bengut dhe ishin gjithashtu më të zbehta në krahasim me të tjerat e asaj periudhe.

Njëmbëdhjetë galaktika të reja u regjistruan gjithashtu nga prova e studiuesve të Shkenca e Çlirimit të Hershëm të Evolucionit Kozmik të Webb-it, ose CEERS.

Në galaktikën CEERS 1019

Vogëlsia relative e vrimës së zezë në qendrën e CEER 1019 është një mister për shkencëtarët. Nuk është ende e qartë se si u formua një vrimë e zezë kaq e vogël në ditët e para të universit, e cila dihej se prodhonte puse shumë më të mëdha graviteti.

Galaktika CEERS 1019 ka atribute të tjera interesante. Ajo duket si një varg tre njollash të ndritshme.

Ne nuk jemi mësuar të shohim kaq shumë strukturë në imazhe në këto distanca”- tha në një deklaratë anëtari i ekipit të CEERS Jeyhan Kartaltepe i Institutit të Teknologjisë Rochester në Nju Jork. “Një bashkim galaktikash mund të jetë pjesërisht përgjegjës për nxitjen e aktivitetit në vrimën e zezë të kësaj galaktike, dhe kjo gjithashtu mund të çojë në rritjen e formimit të yjeve.”

Galaktikat e zbuluara rishtazi po nxjerrin ende yje të rinj, sipas NASA-s. Dhe këto gjetje, së bashku me të tjera nga sondazhi CEERS, mund të çojnë në zbulime magjepsëse.

“Webb ishte i pari që zbuloi disa nga këto galaktika,” tha Seiji Fujimoto, një anëtar i NASA Hubble në UT Austin i cili ishte pjesë e ekipit të Universitetit të Teksasit në Austin që zbuloi 11 galaktika të reja. “Ky grup, së bashku me galaktikat e tjera të largëta që mund të identifikojmë në të ardhmen, mund të ndryshojë kuptimin tonë për formimin e yjeve dhe evolucionin e galaktikave gjatë historisë kozmike.”

Studiuesit vërejnë gjithashtu se vrima e zezë brenda CEERS 1019 mund të mbetet vetëm vrima e zezë supermasive më e largët aktive e regjistruar ndonjëherë për një kohë të shkurtër.

Komuniteti astronomik tashmë po derdhet mbi të dhëna që mund të identifikojnë vrima të tjera të zeza më të largëta. Ajo mund ta bëjë këtë në vetëm “disa javë”, sipas NASA-s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *