UNICEF: Rreth 289 fëmijë humbën jetën në Mesdhe

Bota Lajme

Mesatarisht 428 të mitur mbërritën çdo javë në brigjet e Italisë nga Afrika e Veriut që nga Janari 2023

Të paktën 289 fëmijë vlerësohet se kanë vdekur këtë vit duke u përpjekur të kalonin rrugën e rrezikshme nga Afrika e Veriut për në Mesdheun Qendror.

UNICEF vlerson se kjo barazohet me gati njëmbëdhjetë fëmijë që vdesin ose zhduken çdo javë ndërsa kërkojnë siguri, paqe dhe mundësi më të mira. Në muajt e fundit, fëmijët dhe foshnjat kanë qenë ndër ata që kanë humbur jetën në këtë rrugë, duke përfshirë tragjeditë e fundit në brigjet e Greqisë dhe Ishujt Kanarie të Spanjës.

“Në përpjekje për të gjetur sigurinë dhe për të kërkuar një të ardhme më shpresëdhënëse, shumë fëmijë po humbasin jetën. Kjo është një shenjë e qartë se duhet bërë më shumë për të krijuar rrugë të sigurta dhe ligjore për fëmijët, duke forcuar përpjekjet për të shpëtuar jetë në det,” tha Drejtoresha Ekzekutive e UNICEF-it Catherine Russell.

Mesatarisht 428 fëmijë mbërritën çdo javë në brigjet e Italisë nga Afrika e Veriut që nga Janari 2023. Kjo është një rritje dyfish në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit 2022, pavarësisht nga rreziqet e mëdha. Shumica e fëmijëve nisen nga Libia dhe Tunizia, pasi kanë bërë tashmë udhëtime të rrezikshme nga vende të Afrikës dhe Lindjes së Mesme.

Në tre muajt e parë të vitit 2023, 3300 fëmijë ose  71 për qind e të gjithë fëmijëve që mbërrinin në Evropë nëpërmjet kësaj rruge – u regjistruan si të pashoqëruar ose të ndarë nga prindërit, duke  u ekspozuar nga i dhuna, shfrytëzimi dhe abuzimi. Që nga viti 2018, UNICEF vlerëson se rreth 1,500 fëmijë kanë vdekur ose janë zhdukur gjatë përpjekjes për të kaluar në Detin Mesdhe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *