Po flasim për NATO-n! Rikujtojmë çfarë është kjo organizatë/ Informacionet kryesore

Bota Lajme Uncategorized

Ne të gjithë jemi duke folur për NATO-n, kështu që le të përmbledhim vetëm se çfarë është, pse filloi dhe për çfarë shërben.

NATO – ose Organizata e Traktatit të Atlantikut të Veriut – u formua disa vjet pas Luftës së Dytë Botërore në 1949 nga 12 vende, duke përfshirë SHBA-në, Britaninë e Madhe, Kanadanë dhe Francën.

Që atëherë është zgjeruar shumë – tani ka 31 anëtarë.

E rëndësishmja, këto vende bien dakord të ndihmojnë njëri-tjetrin nëse sulmohen – kjo është arsyeja pse Ukraina nuk do t’i bashkohet aleancës ndërsa është ende në luftë me Rusinë.

Qëllimi fillestar i organizatës ishte të bllokonte zgjerimin sovjetik në Evropë pas Luftës së Dytë Botërore. Dhe, pas rënies së Bashkimit Sovjetik në 1991, shumë vende të Evropës Lindore iu bashkuan NATO-s.

Rusia e kundërshton fuqimisht kërkesën e Ukrainës për t’u anëtarësuar, nga frika se kjo do ta afronte NATO-n shumë afër territorit të saj. Megjithatë, aleanca mbërriti në një tjetër kufi të Rusisë në prill, kur Finlanda u bë anëtare.

Hidhini një sy kësaj harte të anëtarëve të NATO-s në Evropë:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *