Makthi i pafund i Khersonit

Bota Lajme

Për banoren e Khersonit, Iryna Radetska, përmbytja katastrofike e qytetit të saj pas shkatërrimit të digës gjigante Kakhovka është kapitulli i fundit pas më shumë se një vit vuajtjesh gjatë luftës.

Shkatërrimi i digës gjigante Nova Kakhovka në Ukrainën jugore ka lënë mijëra njerëz pa ujë të pijshëm dhe ka pakësuar furnizimet ushqimore në kryeqytetin rajonal Kherson.

“Thonë se një dashuri e re vret të vjetrën. Ndoshta është e njëjta gjë me tragjedinë. Një tragjedi e re e bën të heshtë të vjetrën, pasi nuk mund ta vrasësh plotësisht.”

Këto ditë, shkolla e Radetskës jep mësim vetëm online për shkak të rrezikut të bombardimeve dhe përmbytjeve. 31 nxënësit në bregun lindor të kontrolluar nga Rusia u godit shumë rëndë nga përmbytjet, duke përfshirë qytetin Oleshky.

“Situata atje është e keqe, dikur kemi pasur të njëjtin problem, lidhja celulare atje është shumë e keqe. Ne nuk kishim kohë as të përgatiteshim për të marrë gjërat tona nga shtëpitë. Ishte më ndryshe kur rusët bombardonin sepse ishim të përgatitur për t’u larguar.”

Nga rreth 1400 fëmijë të regjistruar në shkollën e saj, pak më shumë se 100 janë ende në rajonin e Khersonit. Pjesa tjetër janë në rajone të tjera të Ukrainës ose jashtë saj.

Forcat ruse hodhën në erë digën e madhe në Ukrainën jugore në qytetin Nova Kakhovka në pjesën e kontrolluar nga Rusia të rajonit Kherson.

Imazhet në mediat sociale tregojnë ende një çarje masive në digën në Nova Kakhovska, në verilindje të qytetit ukrainas Kherson.

Diga, 30 metra e lartë dhe 3.2 km e gjatë, u ndërtua në vitin 1956 në lumin Dnipro si pjesë e hidrocentralit Kakhovka. Ajo gjithashtu furnizon me ujë gadishullin e Krimesë, të aneksuar nga Rusia në 2014, dhe centralin bërthamor të Zaporizhzhia, i cili është gjithashtu nën kontrollin rus.

Rezervuari i digës mban 18 metra kub ujë – një vëllim afërsisht i barabartë me Liqenin e Kripur të Madh në shtetin amerikan të Utah.

Leonid Remyha, mjeku kryesor i një prej spitaleve të Khersonit, kujton fluksin e madh të njerëzve që erdhën në spital pas shpërthimit të digës në 5 Qershor. Ata ishin të lagur, shumica të sëmurë dhe të mërzitur.

“Ditën e parë pranuam 136 persona, 22 prej të cilëve kishin probleme me lëvizjen, shumica e tyre ishin në karrige me rrota. Të gjithë ishin në gjendje stresi. Shumica e tyre u sollën me rroba të lagura dhe asgjë tjetër.”

“Ne u kujdesëm për ata, i regjistruam me emra dhe mbiemra të rremë në mënyrë që FSB të mos i kapte.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *