Gjyqtarja e Illinois: Trump i papërshtatshëm në zgjedhjet paraprake të shtetit

Bota Lajme

Një gjykatëse e Illinois ka vendosur që Donald Trump ka qenë i përfshirë në kryengritje dhe e ka ndaluar atë nga votimi parësor i shtetit, megjithëse ajo e vendosi vendimin në pritje të një apeli.

Dy shtete të tjera, Kolorado dhe Maine, e kanë hequr Trump nga fletëvotimet e tyre kryesore për shkeljen e një klauzole të “kryengritjes” të Amendamentit të 14-të. Rezultati përfundimtar ka të ngjarë të vendoset nga Gjykata e Lartë e SHBA. Zgjedhjet paraprake të Illinois janë caktuar për 19 mars.

Votimi i parakohshëm në primare tashmë ka filluar. Trump, kandidati kryesor republikan presidencial, do të qëndrojë në fletëvotim të paktën deri të premten, ndërsa ai ka kohë për të apeluar kundër urdhrit. Gjykatësja e qarkut Cook County, Tracie Porter ra dakord me votuesit që argumentuan se Trump kishte shkelur Amendamentin e 14-të të Kushtetutës së SHBA-së për shkak të rolit të tij në trazirat e 6 janarit në Kapitol.

“Bordi Zgjedhor i Shtetit të Illinois do të heqë Donald J Trump nga fleta e votimit për Zgjedhjet e Përgjithshme Primare më 19 Mars 2024, ose do të bëjë që çdo votë e hedhur për të, të konsiderohet e pavlefshme,” tha ajo.

Një zëdhënës i Trump e ka quajtur vendimin “jokushtetues” dhe është zotuar të apelojë kundër tij.

“Grupet e para të demokratëve të financuar nga Soros vazhdojnë të përpiqen të ndërhyjnë në zgjedhje dhe t’i mohojnë Presidentit Trump vendin e tij të ligjshëm në fletëvotim,” tha zëdhënësi.

Trump tashmë ka apeluar kundër çështjes së Kolorados në Gjykatën e Lartë. Gjykata e lartë dëgjoi argumentet në këtë rast në fillim të këtij muaji, duke u shfaqur skeptike për vendimin e Kolorados për të ndaluar  Trump nga fleta e votimit. Sfida ligjore varet nga një amendament kushtetues i kohës së Luftës Civile që ndalon këdo që është “angazhuar në kryengritje ose rebelim” të mbajë poste federale.

Por gjyqtarët e Gjykatës së Lartë kanë bërë pyetje të vështira për ata që përfaqësojnë votuesit e Kolorados në favor të ndalimit të Trump. Gjyqtari konservator Brett Kavanaugh pyeti nëse mund të kishte një “efekt heqës të së drejtës” nëse votuesit nuk do të lejoheshin të vendosnin vetë nëse dëshironin Trump si president. Vendimi i gjyqtarit të Illinois vjen pasi Gjykata e Lartë ra dakord të mërkurën të dëgjojë një çështje tjetër që përfshin Trump. Gjykata e shumicës konservatore 6-3 do të vendosë nëse ish-presidenti ka imunitet që e mbron atë nga një padi mbi përpjekjet e tij për të përmbysur zgjedhjet e 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *