Emigrantët rusë dhe ukrainas jetojnë të lumtur krah për krah në Mal të Zi

Bota Lajme

Kombi i vogël ballkanik është shtëpi e mijëra njerëzve nga dy shtetet ndërluftuese dhe shumë prej tyre jo vetëm që bashkëjetojnë, por e bëjnë këtë me lumturi.

Në Mal të Zi, një në gjashtë persona është ose ukrainas ose rus. Dhe sipas rezultateve paraprake të regjistrimit të vitit të kaluar, numri i tyre është rritur ndjeshëm që kur Moska filloi pushtimin e saj dy vjet më parë, njofton Euronews.

Sipas zyrës së statistikave të vendit, të dhënat tregojnë se popullsia e Malit të Zi është rritur me 2 për qind në 10 vitet e fundit, duke e bërë atë më të veçantën në Evropën Juglindore.

Një nga arsyet kryesore të rritjes mendohet të jetë imigracioni – dhe rezultatet përfundimtare të regjistrimit pritet të konfirmojnë informacionin se Mali i Zi është vendi me numrin më të madh të emigrantëve për frymë nga Rusia dhe Ukraina.

Ka mijëra njerëz nga të dy vendet që jetojnë tani në Mal të Zi, dhe në veçanti nga pala ukrainase, shumë prej tyre kanë mbërritur në dy vitet e fundit duke kërkuar strehim nga lufta. Por kjo nuk do të thotë se dy grupet janë në konflikt; në fakt, ata shpesh jetojnë krah për krah.

E mira e përbashkët

Në Kishën e Trinisë së Shenjtë në qytetin e vjetër të Budvës, rusët dhe ukrainasit këndojnë së bashku në korin e kishës në meshën e së dielës.

“Ata ndjejnë se kjo është shtëpia e tyre dhe këtu janë pajtuar të gjitha dallimet mes njerëzve”, thotë prifti Aleksandar Lekiq. “Kjo luftë nuk i përshtatet askujt dhe të gjithë luten që të vijë paqja dhe prandaj mblidhen në këtë tempull.

Mes klimës mesdhetare dhe kulturës së tij ortodokse, Mali i Zi është një destinacion tërheqës për rusët dhe ukrainasit, dhe shumë prej tyre tani jetojnë këtu në paqe, pavarësisht luftës së ashpër midis vendeve të tyre.

“Nuk patëm asnjë problem”, thotë çifti rus Roman dhe Lucia Volubiuev. “Ata na kuptojnë dhe ne i kuptojmë ata. Ne e kuptojmë situatën e tyre, e kuptojmë pse jemi këtu … mjedisi është thjesht miqësor.”

Miqësia midis ukrainasve dhe rusëve që jetojnë në Mal të Zi është një kontrast, jo vetëm me luftën midis vendeve të tyre amë, por me atmosferën në vendin që është bërë shtëpia e tyre. Regjistrimi që tani pritet të tregojë se numri i tyre në rritje u krye vetëm pasi tensionet etnike e detyruan atë të shtyhej katër herë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *