‘Marrëdhëniet me SHBA-në në pikën më të ulët,’ Rusia tërhiqet nga traktati i sigurisë pas Luftës së Ftohtë

Bota Lajme

Në shenjë të rritjes së mëtejshme të tensioneve midis Rusisë dhe NATO-s, Moska është tërhequr zyrtarisht nga Traktati për Forcat e Armatosura Konvencionale në Europë.

Traktati i vitit 1990, i negociuar dhe i përfunduar në fund të Luftës së Ftohtë, ishte krijuar për të de-përshkallëzuar konfliktet e mundshme Lindje-Perëndim. Traktati përfshinte kufizime në armatime për të ruajtur ekuilibrin ushtarak midis NATO-s dhe vendeve të atëhershme të Traktatit të Varshavës.
Tërheqja formale është një lëvizje simbolike, pasi Rusia e kishte pezulluar pjesëmarrjen e saj në traktat në vitin 2007 dhe ndaloi pjesëmarrjen aktive në 2015.

Vladimir Putin nënshkroi një dekret për denoncimin e paktit në maj 2023, i cili u dënua ashpër nga NATO. Gjatë fundjavës, zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov tha se marrëdhëniet e Rusisë me SHBA-në ishin në pikën më të ulët.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *