Mickoski me të dhëna të reja për manipulime me ilaçet kundër kancerit

Lajme Maqedoni

Kreu i VMRO-DPMNE-së Hristijan Mickoski shpalosi një skandal të ri në Klinikën e Onkoligjisë, të cilin e quajti të tmerrshëm, e që edhe tani po përfitohet në kurriz të të sëmurëve nga kanceri. Nëpërmjet burimeve të tyre, tha se kanë marrë një sasi të madhe dokumentacioni, ndërsa sot foli vetëm për tre konkluzione nga dokumentacioni. Në fillim tregoi për një raport nga Fondi për Sigurim Shëndetësor nga një kontroll i jashtëzakonshëm financiar në Klinikë për Radiologji dhe Onkologji, që përfshin prokurimet publike për periudhën 1 gusht 2021 – 1 gusht 2023. Sipas kontratave, furnitorët janë të detyruar t’i dorëzojnë barnat brenda 5 ose 10 ditëve, por edhe pse ka pasur vonesa, nuk është dërguar asnjë letër nga personat përgjegjës dhe as nuk është bërë asgjë të kapërcejë defektet, tregoi Mickoski.

“Marrëveshja është shkelur me vetëdije, barnat nuk dorëzohen, pacientët mbeten pa terapinë e nevojshme dhe askush nuk ka asnjë pasojë për këtë! Dhe unë do t’ju kujtoj, ne folëm për dorëzim “revers”, dorëzim të hershëm të barnave, për ata që kanë nevojë për ato ilaçe”, tha Hristijan Mickoski, kryetar VMRO-DPMNE.

Përfundimi i dytë, sipas Mickoskit, është se në pavijonet e spitalit, në ambulatoat ditore, personeli mjekësor regjistron edhe pjesën tjetër të paketave se i është dhënë pacientit përkatës dhe një pacienti tjetër, për të kursyer tepricën e barit, por aty nuk është asnjë gjurmë e shkruar, libër i brendshëm, nëse është hedhur ose kujt i jepet për të përdorur ilaçin nga shishja.

“Në këtë mënyrë qytetarët dëmtohen drejtpërdrejt me miliona, qindra miliona. Ky dokument që kam është një raport i një specialisti, d.m.th. subspecialist, ku gjetja thotë se me kërkesë të pacientit terapia do të aplikohet në një objekt tjetër mjekësor në repartin e onkologjisë. Me fjalë të tjera, vjen pacienti që duhet të marrë terapi, klinikës i jepet terapia në një qese dhe pastaj pacienti shkon ta aplikojë atë terapi. Pyetja e vërtetë është, a kemi reagime se ku është aplikuar ajo terapi dhe nëse ajo terapi është aplikuar në të vërtetë?”, deklaroi Hristijan Mickoski, kryetar VMRO-DPMNE.

Konkluzioni i tretë, vazhdoi Mickoski, është për furnizimin me ilaçe. Edhe pse më 31 mars kanë qenë në magazinë, në vlerë një miliardë e gjysmë denarë, dhe gati për t’u administruar te pacientët, sipas Mickoskit, kjo nuk i ka penguar autoritetet që më 27 shkurt të shpallin prokurim publik, me të cilin do të kërkojnë edhe një herë, po këto barna, marrëveshje kornizë me furnizuesin, që sipas Mickoskit është i preferuar i pushtetit, dhe të lidhin kontratë më 8 maj, në vlerë 516,6 milionë denarë pa TVSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *