Taksa për gazin, telashe të reja / rryma mund të rritet për 20%, nëse nuk sigurohen burime tjera

Lajme Maqedoni

Vendosja e taksës për gazin nga ana e Bullgarisë, për gazsjellësin që kalon nëpërmjet teritorit të sajë do të shkaktoje telashe të reja për Maqedonin e Veriut.

Si pasojë e rritjes së taksës, autoritete e vendin presin edhe rritjen e çmimeve te rrymes, te ngrohjes dhe efkte tjera negative ne shume sektore.

Maqedonia harxhonë Brenda viti 450 milion metër kub gaz natyrorë. Me gazin natyrorë prodhohet edhe ngrohja qëndrore ën Shkup, por nga Komisioni Regullator I Energjetikës, thonë se nuk do të ketë ndryshime tjera në rritjen e çmimit për ngrohje.

“Kemi reaguar me ministrin Bekteshi në Komisionin Evropian se kjo taksë nuk duhet të vendoset. Kjo do të thotë se taksa te ne do të sjellë rritjen e çmimit të energjisë elektrike dhe ngrohjes për 20%. Prandaj kërkuam që kapacitetet të lirohen që Maqedonia të mund të sigurojë gas nga burime tjera që nuk do të jetë gazi rus dhe nuk do të ngarkohet nga kjo taks”, tha Kryeministri Kovaçevski..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *