Studimi nga HBSC, zbulon, femijët në Maqedoni me probleme të shëndetit mendorë dhe shqetësime

Lajme Maqedoni

Sipas të dhënave në Maqedoninë e Veriut rritet numri I të rinjëve nga mosha 11 – 15 vjeçare me shëndet mendorë të keqësuar, numri më i madh I rritjes është tek vajzat të moshës 15 vjeçe.

Në këndvështrimin e sjelljes së rrezikshme të të rinjëve, tipike për adoleshentët, siç është pijrja e duhanit dhe pijeve alkoholike, rahjet, shfrytëzimi problematic I rjeteve sociale, është një trend në rritje tek të rinjtë.
Këto dukuri nuk janë vetëm numra, por janë një pasqyre e shoqërisë, e shkollave dhe shtëpive tona. Kjo është një thirrje për masa të menjëhershme, thotë Lina Qostarova, udhëheqëse e studimit për Maqedoninë.

Studimi nga HBSC, zbulon edhe shumë grupe tjera të fshehura të fëmijëve me shqetësime, sic janë fëmijët më sëmundje kronike, me sjellje seksuale më ndryshe dhe keqpërdorime dhe keqtrajtime të ndryshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *