10 kryengritjet aktive në botë

Bota Lajme

Ndonëse jetojmë në një epokë shumë më paqësore se shumica e paraardhësve tanë, numri i konflikteve midis shteteve dhe aktorëve joshtetërorë është rritur vetëm nga fundi i Luftës së Dytë Botërore.

Pjesa më e madhe e kësaj dhune mund t’i atribuohet kryengritjeve dhe grupeve rebele që luftojnë kundër ushtrive shtetërore të stërvitura dhe profesionale, duke sjellë dhunë dhe mizori kundër popullatës civile.

Që nga dhjetori i vitit 1989, India ka luftuar kundër një kryengritjeje të vazhdueshme në rajonin e saj më verior të Kashmirit. Është një konflikt i gjatë që filloi me rrëmbimin e vajzës së një zyrtari të qeverisë indiane dhe është kufizuar kryesisht në rajonin e Kashmirit midis Indisë dhe Pakistanit.

Rebelimi u shkaktua për shkak të një sërë faktorësh, si ankesat politike kundër shtetit indian dhe kërkesat për vetëvendosje nga popullsia lokale e Kashmirit. Është gjithashtu një rajon i kontestuar gjeopolitikisht, që pretendohet nga të dy vendet.

Ndërsa kryengritja është ulur shumë në krahasim me ditët e saj më intensive gjatë viteve 1990, ajo është ende një konflikt i vazhdueshëm. Disa raporte sugjerojnë se aktualisht, të paktën një duzinë grupesh të armatosura separatiste janë aktive në rajon, krahasuar me rreth 400,000 trupa indiane të stacionuara në shtet. Kryengritja ka sjellë dhunë të herëpashershme, por intensive, sidomos nga forcat indiane të sigurisë kundër civilëve.

9. Kryengritja e Al-Shabaabit

Al-Shabaabi është një grup militant islamik aktiv në Somali. Që nga viti 2006, anëtarët e tij dhe grupet e tjera të lidhura me të kanë zhvilluar një kryengritje të përgjakshme kundër qeverisë së Somalisë. Filloi pasi Unioni i Gjykatave Islamike (ICU), një organ i gjykatave islamike lokale, me bazë klanore në Somalinë jugore, aleate me al-Shabaabin, u mund dhe u rrëzua nga forcat etiopiane në fund të vitit 2006.

Grupi fillimisht fitoi mbështetje duke shfrytëzuar ankesat sociale dhe rivalitetet klanore brenda vendit, së bashku me paqëndrueshmërinë e shkaktuar nga mungesa e një qeverie qendrore funksionale. Që nga fillimi i saj, kryengritja ka tërhequr luftëtarë vendas dhe të huaj, duke përfshirë anëtarë të grupit terrorist të quajtur Al-Kaeda. Konflikti ka përfshirë gjithashtu misionin paqeruajtës të Bashkimit Afrikan në Somali, ose AMISOM, i sanksionuar nga Këshilli i Sigurimit i OKB-së në 2007.

Ndërsa AMISOM dhe forcat somaleze kanë arritur të rimarrin disa territore nga al-Shabaabi në vitet e fundit, kryengritja mbetet aktive dhe grupi vazhdon të kryejë sulme në të gjithë Somalinë jugore dhe qendrore.

8. FARC

Image

Kryengritja e FARC, shkurt për Forcat e Armatosura Revolucionare të Kolumbisë, është një nga kryengritjet më të gjata në historinë e Amerikës Latine. Filloi në vitin 1964 me themelimin e tij si një grup gueril marksist-leninist që kërkonte të përmbyste qeverinë kolumbiane, për shkak të faktorëve si pabarazitë socio-ekonomike, mosmarrëveshjet për tokën dhe përjashtimin e gjerë politik të punëtorëve në zonat rurale.

Ndër vite, qeveria kolumbiane, e mbështetur nga Shtetet e Bashkuara, ka nisur një sërë fushatash ushtarake kundër grupit, megjithëse ai mbetet i fortë dhe aktiv në shumë fusha. Konflikti ka përfshirë gjithashtu një numër grupesh paraushtarake të lidhura me krahun e djathtë kolumbian. Ndërsa konflikti mendohej se kishte përfunduar me nënshkrimin e një marrëveshjeje zyrtare të paqes në vitin 2016, grupet e shkëputura vazhdojnë t’i rezistojnë forcave qeveritare në shumë zona të vendit.

7. Kryengritja e OLA

Kryengritja e OLA, ose Ushtria Çlirimtare e Oromos, në Etiopi ka vazhduar që të paktën nga viti 1974, kur ajo nisi revolucionin e saj të parë të dështuar kundër qeverisë etiopiane. Synimet e tyre të deklaruara ishin vetëvendosja dhe pavarësia për popullin e Oromos, grupi etnik më i madh në Etiopi që gjithashtu është përballur tradicionalisht me margjinalizimin nga ana e qeverisë etiopiane dhe forcave ushtarake.

Ndërsa grupi është përcaktuar zyrtarisht si një grup terrorist nga shteti, shumica e dhunës gjatë konfliktit është kryer nga forcat etiopiane të sigurisë dhe grupet aleate të milicisë. Rebelimi ka sjellë dhunë, duke përfshirë sulme ndaj zyrtarëve qeveritarë dhe infrastrukturës, si dhe dhunë jashtëgjyqësore kundër civilëve të dyshuar se kanë ndihmuar rebelët. Aktualisht, kryengritja është e kufizuar në rajonet e Etiopisë me një popullsi të konsiderueshme Oromo.

6. Rebelimi i Mianmarit

Kryengritja dhe lufta civile eventuale në Mianmar u shkaktuan nga grushti ushtarak që ndodhi në shkurt 2021. Ai u krye nga junta ushtarake që përmbysi qeverinë e zgjedhur në mënyrë demokratike të Mianmarit dhe zgjodhi udhëheqësin e tyre në zyrën e lartë, përkatësisht Myint Suedez.

Kryengritja i ka rrënjët te dekadat e luftës kundër sundimit shtetëror nga grupet lokale, së bashku me historinë e trazuar të vendit që nga pavarësia e tij nga perandoria britanike në vitin 1948. Lufta që atëherë ka përfshirë një numër aktorësh, duke përfshirë grupe të armatosura etnike, aktivistë studentorë, organizatat e shoqërisë civile dhe protestues të tjerë pro-demokracisë nga fusha të ndryshme të jetës.

Deri tani, kryengritja është e kufizuar në disa rajone të Mianmarit, ku konfliktet etnike janë tashmë të përhapura, me juntën ushtarake, ose Tatmadaw, që kontrollon pjesën më të madhe të territorit të vendit.

5. Kryengritja e Shtetit Islamik në Afganistan

ISIS u shfaq në rajonin Khorasan të Afganistanit në vitin 2015, kur një grup militantësh lokalë u zotuan për besnikëri ndaj Shtetit Islamik global dhe filluan një kryengritje kundër qeverisë në Kabul. Grupi është kryesisht aktiv në Afganistan dhe Pakistan, por operon edhe në rajone të tjera të Azisë Qendrore.

Kryengritësit janë rekrutuar kryesisht nga ish-celula talebane të pakënaqur me udhëheqjen talebane, ose me negociatat e paqes me qeverinë afgane. Është një kryengritje e vazhdueshme, pasi militantët e Shtetit Islamik nga rajoni vazhdojnë të kryejnë sulme sporadike në të gjithë Afganistanin dhe Pakistanin. Pavarësisht operacioneve aktive ushtarake nga forcat afgane dhe pakistaneze për të neutralizuar grupin, ai mbetet një kërcënim i madh për stabilitetin e Afganistanit dhe rajonit më të madh të Azisë Qendrore dhe Jugore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *