Ndërmarrësit alarmojnë për mungesën e fuqisë punëtore, Universitetet të ndryshojnë qasjen

Lajme Maqedoni Uncategorized

Ndërmarrësit e Maqedonisë prej kohësh alarmojnë se kanë mungesë të theksuar të fuqisë punëtore.

Tregu I punës thonë ata vuan nga ikja e të rinjëve dhe dis harmonia e plotë e organizimit dhe ofertës reale që ka ky sektorë.

Sistemi arsimorë nuk është kompaktibil me nevojat aktuale të tregut të punës. Shumë nga drejtime e fakulteteve kanë mbetur në sistemin tradicional të organizimit dhe pavarësisht të mbingarkimit në sektorë të caktuar ata vazhdojnë të nxjerin kuadro që fare pak mund ta gjejnë veten ne tregun vendas dhe si pasojë ata detyrohen të largohen jashtë duke pranuar edhe punë të tjera që uk u opërkasin atyre.

Administrata e partizuar skajshmërisht që punëson pa kurrëfarë kriteri aktivist partiak pa nevojë reale të sektorit të administratës, është një ngarkesë shtesë për sektorin privat.

“Qëllimi kryesorë për plotësimin e nevojave të tregut të punës duhet të jetë sektori privat. Ky sektorë është ai që ka vlerën e plotë dhe ne në përgjithësi duke përfshirë institucionet publike duhet të krijojmë shoqëri dhe arsimim që do të prodhojë fuqi punëtore për nevojate sektorit privat”, thotë Irena Jakimovska , kryetare e njësisë rajonale të Odës ekonomike – Prilep.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *