Osmani në selinë e NATO-s: Kosova po përjeton ndërhyrje të vazhdueshme nga jashtë

Lajme Maqedoni

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, thotë se vendi po përjeton ndërhyrje të huaja të paligjshme.

Ajo ka theksuar se veriu do të vazhdojë të jetë pjesë integrale e Republikës së Kosovës. Në selinë e aleancës ushtarake në Bruksel, pas takimit me Jens Stoltenberg, Osmani theksoi se Kosova dhe NATO janë përjetësisht të lidhura.

“Kosova po përjeton ndërhyrje të vazhdueshme të huaja të paligjshme dhe pengim të vazhdueshëm të autoritetit legjitim dhe sovranitetit në veri të vendit tonë. Kjo në shumë raste ka çuar në agresion siç përcaktohet nga ligji dhe praktikat ndërkombëtare. Më lejoni të jem e qartë, veriu i Kosovës ishte dhe do të vazhdojë të jetë pjesë integrale e Republikës së Kosovës. Nuk do të lejojmë që veriu i Kosovës të bëhet fushëbetejë për arritjen e ambicieve hegjemoniste të autokratëve rajonalë. Në vend të kësaj, ne jemi të përkushtuar për integrimin e mëtejshëm të komuniteteve lokale, duke mbrojtur të drejtat e tyre të garantuara me kushtetutë”.

Ajo ka dënuar sulmet e majit kandër ushtarëve të KFOR-it në veri të Kosovës.

“Unë u tmerrova thellësisht dhe dënova fuqishëm sulmet e 29 majit kundër ushtarëve të NATO-s në veri të Kosovës, të cilat ishin planifikuar, organizuar dhe ekzekutuar nga grupet e krimit të organizuar serb, siç dëshmohet qartë nga pamjet video dhe hetimet kriminale. Nga organet ligjzbatuese, mendimet tona janë me 93 ushtarët e plagosur dhe familjet e tyre dhe u uroj edhe një herë shërim të shpejtë. Autorët duhet të mbajnë përgjegjësi”, u shpreh Osmani.

Osmani ka thënë se duhet të marrin fund ndërhyrjet e serbëve sa i përket oficerëve të Policisë së Kosovës të cilët po detyrohen të japin dorëheqje.

“Si partneri ynë kryesor i sigurisë në Kosovë, unë jam gjithashtu mirënjohëse për punën që po bën ekipi këshillues dhe ndërlidhës i NATO-s për të ndihmuar Ministrinë tonë të Mbrojtjes në bregdetin e forcës së sigurisë dhe zbatimin e suksesshëm të planit të tranzicionit të përqendruar në zhvillimin e ushtrisë së kombit tonë në përputhje të plotë me standardet e NATO-s. Ne jemi të përkushtuar që të vazhdojmë avancimin e forcës sonë policore multietnike në shërbim të të gjithë popullit të Kosovës dhe në të gjithë territorin e Republikës sonë. Përderisa presionet e Serbisë po shtohen ndaj Kosovës, oficerët serbë që shërbejnë në policinë e Kosovës japin dorëheqje, policia jonë mbetet në shërbim të popullit. Dhe për njerëzit në të gjithë Republikën, kjo lloj ndërhyrjeje tinzare e huaj duhet të marrë fund”, tha Osmani.

Presidentja Osmani ka thënë Kosova asnjëherë nuk do të heq dorë nga rruga euroatlantike.

“Zotëri Sekretar, ne jemi bashkë në një kohë kritike rajonale në të gjithë Evropën si dhe në botë, dhe sot vij këtu e vetëdijshme për sfidat e parashtruara për paqen tonë dhe e përkushtuar intensivisht në gjetjen e zgjidhjeve të përbashkëta për problemet e përbashkëta, pasi ne të gjithë vazhdojmë të ndjejmë efektet e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës, Kosova ka ndërmarrë menjëherë veprime për të mbështetur popullin e Ukrainës për t’u lidhur me partnerët për sanksionimin e Rusisë dhe ne do të vazhdojmë të ofrojmë të gjithë mbështetjen tonë brenda mjeteve dhe aftësive. Ne do ta mbështesim Ukrainën deri në fitoren e saj të pashmangshme, derisa ajo të çlirojë çdo pëllëmbë të territorit të saj. NATO dhe Kosova janë përjetësisht të lidhura së bashku. NATO është pjesë e sukseseve të Kosovës dhe Kosova është sukses i NATO-s. Busulla normale dhe veprimet e drejta siç na kujton lufta në Ukrainë, paqja dhe siguria afatgjatë mund të arrihen nëse fiton demokracia. Nëse sundimi i ligjit mbizotëron dhe nëse ka respekt të ndërsjellë, sepse Kosova mbetet e përkushtuar ndaj këtyre parimeve dhe shtrin dorën e saj të bashkëpunimit”, u shpreh presidentja e Kosovës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *