Pagat në Gjermani rriten me ritme rekord në tremujorin e dytë

Bota Lajme

Pagat gjermane u rritën me një ritëm rekord vjetor prej 6.6 për qind në tremujorin e dytë, duke rritur fuqinë e shpenzimeve të konsumatorëve, por gjithashtu duke rritur shqetësimet për inflacionin i cili mund të rritet nga rritja e kostove të punës.

Rritja, e cila krahasuar me rritjen e pagave prej 5.6 për qind në tremujorin e mëparshëm, ishte më e larta që nga fillimi i regjistrimit të të dhënave në vitin 2008.

Rritja e pagave tejkaloi gjithashtu rritjen e çmimeve të konsumit, prej 6.5 për qind.

“Pagat reale kanë rënë për tre vjet. Tani ato janë të paktën në stanjacion,” tha Enzo Weber, kreu i kërkimit në Institutin për Kërkimin e Punësimit në Nuremberg.

Shifrat ngjallin shpresat se një rikthim në shpenzimet e konsumatorit gjerman mund të mbështesë ekonominë e vendit, e cila është tkurrur ose mbetur në stagnim për tre tremujorët e fundit.

Paga e tremujorit të dytë për punëtorët gjermanë u rrit nga rritja e pagës minimale dhe bonuset e njëhershme të dhëna nga shumë kompani për të zbutur ndikimin e inflacionit më të lartë, sipas zyrës federale të statistikave.

Një e pesta e fuqisë punëtore me pagat më të ulëta gëzoi rritjen më të lartë të pagave, pasi paga e tyre u rrit 11.8 për qind pas rritjes së pagës minimale në tetorin e kaluar në 12 euro në orë. Të ardhurat maksimale mujore për punët “mini” pa taksa, me kohë të pjesshme gjithashtu u rritën nga 450 në 520 euro.

Rritja më e shpejtë e pagave ishte në sektorët më të goditur nga pandemia, duke u rritur me 12.6 për qind për punonjësit e shërbimit/mikpritjes, 11.9 për qind në sektorët e arteve, argëtimit dhe rekreacionit dhe 10 për qind në transport dhe magazinim.

Shifrat mund të rrisin shqetësimin midis politikëbërësve të Bankës Qendrore Evropiane për rrezikun e një spiraleje të çmimit të pagave, në të cilën inflacioni i lartë rrit kostot e punës dhe kështu shton presionet mbi çmimet. Kjo mund të kthejë balancën në favor të një rritjeje të 10-të radhazi të normës së interesit në mbledhjen e radhës të këshillit drejtues të BQE-së më 14 shtator, thonë analistët.

Melanie Debono, një ekonomiste në Pantheon Macroeconomics, tha se rritja e pagave në Gjermani “do ta shtyjë patjetër BQE-në drejt një rritjeje të normës në shtator”.

Grupi i kërkimit të tregut GfK tha të martën se indeksi i besimit të konsumatorit gjerman ra nga minus 24.6 në minus 25.5 këtë muaj pasi pritshmëritë e njerëzve për të ardhurat ranë.

Pavarësisht rimëkëmbjes nga nivelet më të ulëta rekord gjatë krizës energjetike të vjeshtës së kaluar, indeksi mbetet shumë nën nivelet e vazhdueshme pozitive para pandemisë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *