Janevska: Nxënësit edhe këtë vit do të nisin pa tekste shkollore

Lajme Maqedoni

Edhe përkundër premtimeve të rreme të qeverisë, edhe ky vit shkollor do të filloj pa tekste shkollore, edhe pse qeveria e ligji për arsimin bazë parashikon që nxënësit të kenë tekste falas më 1 shtator, akuzojnë nga VMRO-DPMNE.
“Siç po pritej, përkundër premtimeve të rreme të qeverisë, edhe ky vit shkollor do të filloj pa tekste shkollore, edhe pse qeveria e ligji për arsimin bazë parashikon që nxënësit të kenë tekste falas më 1 shtator. Përkundrazi, tekste shkollore të caktuara nuk do të kenë në dispozicion por për ta do të ketë materiale mësimore në formë elektronike, pra në format PDF. Ajo do të thotë nxënësit përsëri do të jenë të diskriminuar konstatoi Komisioni Kundër Diskriminimit” tha Vesna Janevska, kryetare e Komisionit për Arsim dhe Shkencë të VMRO-së.
“Skandali i dytë i përgatitur nga autoritetet e BDI-së dhe LSDM-së, vetëm 7 ditë para fillimit të vitit shkollor, është dhënë vendim për miratimin e udhëzimit për planifikimin dhe organizimin e orëve mësimore nga klasa e parë deri në të 6-tën në arsimin fillor për vitin shkollor 2023/2024.

Të nderuar këtu bëhet faj për dokument i publikuar në web faqen e Byroja për Zhvillimin e Arsimit, i pa nënshkruar, e cila sqaron si duhet të zhvillohet mësimi sipas “Programit të ri për avancimin e arsimit në Maqedoni”, të cilin ministri e ka nënshkruar fshehurazi, pa e informuar opinionin publik. VMRO-DPMNE është përgjigjur dy herë dhe ka vënë në dukje cilësinë e dobët të këtij programi, por vetëm sot, kur duhet të zbatohet, i bëhet e qartë opinionit se për çfarë bëhet fjalë.
Pra bëhet fjalë për improvizim të plotë në mësimdhënie në arsimin fillor. Mënyra se si ata i mësojnë lëndët e shkollës fillore po ndryshon shumë. Së pari, ata u përpoqën të jepnin disa lëndë së bashku, si tema natyrore dhe sociale. Por kjo ide nuk funksionoi mirë dhe tani ata po provojnë diçka të re të quajtur module. Në klasat e historisë dhe shoqërisë, ka module të ndryshme për historinë, gjeografinë dhe edukimin qytetar. Për shembull, në klasën e 6-të, historia do të mësohet 62 orë në pjesën e parë të vitit shkollor. Më pas do të mësohet gjeografia nga fillimi i pjesës së dytë të vitit deri në maj, që është rreth 36 orë. 10 orë edukim qytetar do ketë deri në fund të vitit”, thonë nga VMRO-DPMNE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *