Seancë plenare për ndryshimet kushtetuese, pushteti dhe opozita me qëndrime të pandryshuara

Lajme Maqedoni

Sot në Kuvend duhet të fillojë seanca e 123-të plenare, ku e vetmja pikë e rendit të ditës është Propozimi për inkuadrim në ndryshimin e Kushtetutës të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Seanca është caktuar për në orën 11:00.

Sipas Rregullores së Kuvendit, debati zgjat maksimum dhjetë ditë pune dhe nëse është ashtu, duhet të përfundojë më 31 gusht. Gjatë kontrollit, një deputet mund të flasë disa herë për gjithsej 20 minuta, dhe koordinatori i një grupi parlamentar gjithsej 30 minuta. Përfaqësuesi i propozuesit në kërkim mund të flasë disa herë, por jo më shumë se 30 minuta në total. Vendimin për inkuadrim në ndryshimin e Kushtetutës e merr Kuvendi me shumicë prej dy të tretave të numrit të përgjithshëm të deputetëve, pra me 80 vota.

Pushteti dhe opozita mbeten në qëndrimet e tyre. Për LSDM-në ndryshimet kushtetuese janë imperativ për qytetarët dhe zgjedhje mes “Maqedonisë evropiane” apo izolim të shtetit, ndërsa VMRO-DPMNE-ja opozitare qëndron në qëndrimin e saj që të mos i mbështesë ndryshimet e Kushtetutës në këtë format, siç thonë ata, diktat bullgar dhe kerkojne zgjedhje te parakohshme.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski dje tha se shumica e dy të tretave është e nevojshme për vazhdimin e integrimeve evropiane të vendit, e jo për mbijetesën e Qeverisë. Zgjedhjet, sipas kryeministrit, nuk janë zgjidhje në këtë moment.

“Duhen 80 deputetë për të votuar Maqedoninë evropiane. Qeverisë i nevojiten 61 deputetë që të mund të marrë vendime të plota dhe të punojë deri në zgjedhjen e qeverisë së ardhshme. Shumica prej dy të tretash në Kuvend për këto ndryshime kushtetuese është imperativ për çdo qytetar të vendit”, tha Kovaçevski pas vizitës në kompaninë “Data Masters”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *