Vuçiq pagëzon ushtrinë serbe në kishë, si në kohën e Millosheviqit

Bota Lajme

Në Serbi çdo gjë është e mundur kur je në pushtet. Edhe pse Serbia është shtet laik sipas Kushtetutës dhe ushtria është institucion shtetëror dhe Ligji për Mbrojtjen e ndalon përdorimin e ushtrisë për qëllime partiake, ideologjike dhe fetare, duke festuar lavdinë e ushtrisë serbe, qeveria manipulon fenë dhe ndjenjat, të cilat anëtarët e bashkësive të tjera fetare mund t’i perceptojnë si diskriminim.

Kjo është e rrezikshme për interesin publik dhe për secilin nga qytetarët tanë, sipas të intervistuarve në Danas.

Si u prit në Serbi vendimi që ushtria serbe ka festuar të martën për herë të parë pagëzimin e Despotit të Shenjtë Stefan Visokit.

Me këtë rast, ministri i Mbrojtjes Millosh Vuçeviq dhe shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë së Serbisë, gjenerali Milan Mojsiloviq, morën pjesë në liturgjinë e drejtuar nga patriarku Porfirije në kishën e Shën Markut në Beograd.

Së bashku me urimet për të gjithë pjesëtarët e Forcave të Armatosura të Serbisë me rastin e lavdisë së pagëzimit, Patriarku Porfirije i dorëzoi gjeneralit Mojsilović ikonën e Despotit të Shenjtë Stefan Visoki, të cilën ai ia kishte dhuruar Forcave të Armatosura të Serbisë.

Novica Antiq, kryetar i Unionit Ushtarak të Serbisë, thotë se si një besimtar shumë i përkushtuar ortodoks, është i lumtur që ushtria serbe kremton shenjtorët e kishës.

– Por duke pasur parasysh dispozitën e nenit 33 paragrafi 2 të Ligjit për Mbrojtjen, sipas të cilit ndalohet përdorimi i ushtrisë për qëllime partiake, ideologjike dhe fetare, konkludoj se bashkëpjesëtarët tanë të bashkësive të tjera fetare mund ta perceptojnë këtë si diskriminimi dhe se edhe ata kanë çdo të drejtë që kërkojnë që ushtria të praktikojë ritualet e tyre fetare. Shpresoj se kjo nuk do të shkaktojë përçarje mes pjesëtarëve të ushtrisë serbe – thotë Antiq.

Kurse Nebojsha Zelenoviq, bashkëkryetar i Zajednos, për Danas, kujton se Serbia sipas Kushtetutës është shtet laik.

– Manipulimi i ndjenjave fetare, të cilin qeveria e bën në këtë mënyrë, është i rrezikshëm për interesin publik dhe për çdo qytetar. A dënohet nëse pjesëtarët e ushtrisë, të besimit katolik apo mysliman, apo ata që janë ateistë, nuk marrin pjesë në përkujtimin e lavdisë – pyet ai.

Siç shton ai, “ne që festojmë famën e perceptojmë si një festë të madhe vjetore, të cilën e festojmë me ata që duam dhe respektojmë”.

– Çdo shtrëngim, shpërdorim i ndjenjave dhe çdo lloj mossinqeriteti janë të huaja për këtë. Abuzimi me pushtetin do të vazhdojë derisa qytetarët t’u tregojnë rrugën drejt historisë. Prandaj vazhdojmë protestat e Serbisë kundër dhunës, deri në fitoren përfundimtare – thekson Zelenoviq.

Kështu mendon edhe Dragan Shormaz, themeluesi i Këshillit Euroatlantik të Serbisë, i cili thotë se Serbia është shtet laik, kurse ushtria është institucion shtetëror.

– Ushtria ka pjesëtarë të feve të tjera, ateistë… Mendoj se ngjarja e djeshme është pjesë e strategjisë së re të Vuçiqit, që po na largon nga BE-ja dhe po na kthen në vitet ’90. Lëvizja që po planifikon, këmbëngulja në politikën e neutralitetit, mosangazhimit… Vuçiq është i vetëdijshëm se Serbia nuk mund të jetë anëtare e BE-së me të në krye dhe për këtë arsye ai ka përhapur urrejtje jo vetëm ndaj NATO-s, por edhe drejt BE-së për një kohë të gjatë, duke shpikur mundësi të reja në Azi, Afrikë, Amerikën Latine…- thotë ai.

Siç përfundon ai, nuk ka të bëjë me ushtrinë, por vetëm me imazhin e Serbisë që Vuçiq dëshiron të krijojë në popull.

Për Bojan Kostreshan, kryetar i LSV-së, kjo është edhe një dëshmi se në Serbi çdo gjë është e mundur kur je në pushtet.

– Në një shtet laik që është edhe shumëkombësh edhe multikonfesional, që çdo organ shtetëror të festojë lavdinë e një konfesioni është, thënë më butë, e papërshtatshme dhe, mendoj, antikushtetuese. Fatkeqësisht, kjo tregon vetëm se jetojmë në një shoqëri në të cilën të privilegjuarit mund të bëjnë gjithçka dhe se Kushtetuta, ligjet dhe mirësjellja elementare nuk kanë rëndësi për ta – përfundon Kostresha.

Me vendim të Parlamentit të Kishës Ortodokse Serbe në maj të këtij viti, ushtrisë serbe iu dha nderimi zyrtar – Despoti Stefan Lazareviq. Në bazë të këtij vendimi, Sinodi i Kishës Ortodokse Serbe vendosi që Kishës së Shën Markut në Beograd t’i jepet statusi i tempullit ushtarak, duke pasur parasysh se në atë kishë ekziston një altar kushtuar despotit Stefan Lazareviq.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *