Kështjella e Kremlinit” mund të bjerë shumë shpejt

Bota Lajme

Kthimi i dronëve ukrainas mbi Moskë është një tjetër shenjë e një ndryshimi në mënyrën se si Ukraina po zhvillon luftën. Ndërsa priten rezultatet e kundërsulmimit në vendin e pushtuar – në momentin që fronti duket i bllokuar për të dyja palët në konflikt, Kievi duket se synon të ndryshojë sa më shumë perceptimin e luftës duket e bërë të duket jo më thjesht një çështje “e brendshme” në Ukrainë, por edhe një temë që mund të ndryshojë jetën e përditshme të qytetarëve rusë.Dronët që synojnë kryeqytetin e Federatës duket se në fakt kanë më shumë një synim psikologjik sesa një luftë të vërtetë. Sigurisht që tre avionë nuk mund të revolucionarizojnë një konflikt, veçanërisht nëse janë në një qytet që duket ende fort i largët nga fronti i luftës. Megjithatë, rritja e sulmeve të drejtpërdrejta ndaj Moskës kërkon që strategët rusë të mendohen dy herë.

Nga njëra anë, ukrainasit demonstrojnë një aftësi për të depërtuar në vend, fakt i cili pa dyshim nuk kalon pa u vënë re, pasi Moska është rreth 800 kilometra nga kufiri. Kjo nënkupton që forcat e Kievit janë në gjendje të godasin shumë thellë.Nga ana tjetër, ka problem sesi opinioni publik e percepton konfliktin, “operacionin special ushtarak” që duket gjithnjë e më afër kryeqytetit. Dhe kjo krijon në mënyrë të pashmangshme “çarje” në një opinion publik, i cili u duk se ishte qetësuar, pas më shumë se 500 ditësh lufte. Shumica mendon se është epamundur që konflikti të arrijë realisht në atdhe, me përjashtim të sulmeve që përfshijnë rajonet kufitare, pra, ata që janë afër vijës së parë të forcave. Për sa i përket aspektit të parë, atij të përmirësimit të aftësisë së Ukrainës për të goditur me dronë në territorin rus, duhet thënë se sulmi i fundit, ai i së dielës mbrëma, nuk ishte as i pari dhe as më i rrezikshmi. Përshkallëzimi, siç u përmend më lart, filloi në maj, ndonëse kishte dëshmi të sulmeve të tilla edhe në muajt e mëparshëm. Sulmi i drejtpërdrejtë kundër Kremlinit veproi si një pike kthese, një imazh që tregonte vrimën e parë vërtet të madhe në mburojën që mbrojtja ruse kishte vendosur mbi Moskë. Më pas, nga maji deri në korrik, një seri sulmesh alarmuan të gjithë rajonin e kryeqytetit.

Akte terroriste

Ministri Sergei Shoigu njoftoi se, në funksion të “zhvillimeve të fundit”, ushtria ka marrë “masa të mëtejshme për të përmirësuar mbrojtjen nga sulmet ajrore dhe detare”. Dhe në këtë drejtim, nuk duhen nënvlerësuar lajmet bashkëkohore të ofruara nga kanali Mash sipas të cilave janë ngritur barriera lundruese për të mbrojtur urën e Kerçit. Shërbimet sekrete të Moskës, për momentin, nuk duket se kanë asnjë dyshim: dora e Perëndimit qëndron pas përmirësimit të aftësive sulmuese të Ukrainës. Për këtë është i bindur sekretari i Këshillit të Sigurisë Kombëtare, Nikolai Patrushev, sipas të cilit “Shtetet e Bashkuara dhe satelitët e tyre, duke kuptuar se Rusia është e pamundur të mposhtet vetëm me veprime ushtarake, kanë filluar të përdorin metoda terroriste”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *