Zelensky kërkon hetim ndërkombëtar për Digën Kahovka

Bota Lajme

Gjermania dërgon ndihma në zonat e prekura nga përmbytjet.

Presidenti ukrainas i quan të paafta organizatat humanitare.

Pas shkatërrimit të pjesshëm të digës Kahovka, presidenti ukrainas Volodymyr Zelenski po kërkon një hetim ndërkombëtar për incidentin me digën Kahovska. Kur Ukraina të ketë rimarrë kontrollin e digës, “ne do të mbledhim prova”, tha Zelenski në një intervistë për mediat gjermane “Welt”, “Bild” dhe “Politico”. Më pas do të ftohen ekspertë ndërkombëtarë për të hetuar se çfarë ka ndodhur. “Ajo që po ndodh tani është një tragjedi. Një katastrofë mjedisore dhe një katastrofë njerëzore.”

Zelensky e bëri të qartë se ai e sheh përgjegjësinë te Rusia. “Kjo ndodhi në një territor të pushtuar”, theksoi kreu i shtetit. Një vit më parë ai theksoi se diga ishte duke u minuar dhe se ekzistonte një rrezik i madh që ajo të hidhej në erë. Rusia ndoshta e nënvlerësoi veprimin, dyshoi Zelensky. Ata nuk e kishin menduar se do të vërshonin edhe territoret e tyre të pushtuara”.

Rusia i mohon akuzat. Nga ana e saj, udhëheqja në Moskë akuzon Ukrainën se ka bombarduar digën në lumin Dnjipri për arsye ushtarake, duke shkaktuar thyerjen e saj.

Ngjarjet kanë ndikim edhe në kundërsulmin e Ukrainës, pranoi Zelensky në një intervistë për “Welt”, “Bild” dhe “Politico”: “Nuk na ndihmon me kundërsulmimin, por kundërsulmimi është më i lehtë”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *